Koje su naše
usluge?

Dental Clinic Aleksandar

Ortodoncija

Ortodoncija je stomatološka specijalnost koja se bavi dijagnozom, prevencijom i korekcijom nepravilno postavljenih zuba i vilica, kao i nepravilnog oblika zagrižaja.

Ortodontskim lečenjem se postižu kozmetičke korekcije i poboljšanje izgleda, obezbeđivanje zdravog funkcionalnog zagrižaja, jasniji izgovor i govor, sprečavanje bolesti zuba.

U ortodontskoj terapiji može se primeniti fiksna ili mobilna ortodontska nadoknada. Fiksna nadoknada se sastoji iz estetskih, metalnih ili samoligirajućih bravica uz upotrebu luka, dok se mobilna sastoji iz akrilatne ploče uz dodatne aktivne elemente.

Pored mobilnih ili fiksnih ortodontskih aparata, mogu se primeniti i folije za ispravljanje zuba, ili tzv. zubni alajneri, su folije čija je svrha otklanjanje nesavršenosti zuba.

Dental Clinic Aleksandar
Dental Clinic Aleksandar

Stomatološka protetika

Protetika se fokusira na lečenje pacijenata sa različitim oralnim zdravstvenim potrebama u vezi sa nedostajućim ili deformisanim zubima, strukturama ili tkivima vilice ili usta. Cilj je uvek vratiti optimalno oralno zdravlje i funkciju, kao i estetsku restauraciju. Nadoknade mogu biti fiksne ili mobilne.

Fiksna protetika se fokusira na proizvodnju zubnih nadoknada koje su trajne. Primeri fiksnih proteza mogu uključivati veštačke zube, krunice (kape), mostove, inleje (modifikovane krunice), onleje (modifikovane inleje) i fasete (navlake za površinu zuba).

Zubne krunice i mostovi služe da nadoknade krunični deo zuba, zub ili zube koji nedostaju. Osnovna podela prema vrsti krunica je na metalokeramičke i bezmetalne krunice, koje su zasluženo sve popularnije, najčešće izgrađjene od cirkonijum keramike. Koriste se usled nedostatka jednog ili više zuba, kako u prednjim, tako i u bočnim regijama vilica. Više povezanih bezmetalnih keramičkih krunica predstavlja bezmetalni keramički most.

Razlozi sve veće popularnosti cirkonijum krunica se ogledaju u vrhunskoj estetici, uz visok kvalitet, dugotrajnost i tvrdoću, predstavlja protetsku zubnu nadoknadu najpribližniju prirodnom zubu.

Mobilna protetika se fokusira na proizvodnju zubnih proteza koje se mogu skidati. Dizajnirani su da se udobno koriste tokom dužeg vremenskog perioda i uklanjaju se radi čišćenja. Primeri mobilnih proteza mogu biti totalne ili parcijalne proteze.

Preventivna stomatologija

Preventivna nega zuba igra ključnu ulogu u zdravlju vaših zuba i celog tela. Preventivna stomatologija se odnosi na brigu o vašim zubima sada da biste izbegli ozbiljne probleme kasnije. Uspešna preventivna stomatologija podrazumeva kombinaciju oralne nege kod pacijenata tretmanima u ordinaciji uz savete naših stomatologa. Prednosti preventivne stomatologije i važnost održavanja oralnog zdravlja se ogleda u sprečavanju nastanka karijesa ili uočavanja kvarova u početnoj fazi, kao i sprečavanja nastanka oboljenja desni i drugih potpornih tkiva.

Mnoga ozbiljna zdravstvena stanja počinju u vašim ustima, brigom o vašem oralnom zdravlju, utičete i na celokupno zdravlje. Neke bolesti koje su povezane sa lošim oralnim zdravljem uključuju: dijabetes, osteoporozu, bolesti srca, karcinome kao i respiratorne bolesti.

Posebnu pažnju treba obratiti na higijenu kod trudnica, jer loša oralna higijena može dovesti do prevremenog porođaja i smanjene težine bebe

Dental Clinic Aleksandar
Dental Clinic Aleksandar

Dečja stomatologija

Predstavlja je specijalnost usmerena na dijagnostiku i lečenje stomatoloških problema kod dece. Deca dobijaju mlečne zube oko šest meseci starosti, u roku od šest meseci od prvog zuba ili do prve godine, šta god nastupi pre, preporučena je prva poseta stomatologu.

Prve posete su posvećene čišćenje zuba, tretmanima fluorom i druge stomatološke usluge za održavanje zdravog osmeha. Prijatnim prvim posetama utičemo na sprečavanje nastanka straha u ranim periodima odrastanja. Naš cilj je stvaranje prijatnog iskustva pri svakoj poseti. Kroz zabavnu, opuštenu i prijatnu atmosferu doprinosimo pozitivnom odnosu dece prema održavanju oralne higijene i održanju zdravlja zuba.

Pored edukacije dece i roditelja pravilnim tehnikama oralne higijene, naši stomatolozi obraćaju i posebnu pažnju na faktore životne sredine koji utiču na zube, uključujući hranu i piće koja se konzumira. Stomatolozi osiguravaju da se usna duplja pravilno razvijaja i da zubi izbijaju u pravo vreme.

Sa ponosom naglašavamo da je naš glavni uspeh to što naši mali pacijenti sa uzbuđenjem očekuju sledeći dolazak!

Parodontologija

Predstavlja oblast koja dijagnostikuje i leči stanja koja utiču na desni i parodontalna tkiva (okružuju zub i vrše njegovu potporu- uključujući kost). Postoje dve glavne faze bolesti desni: gingivitis (manje teško stanje, koje pogađa samo desni) i parodontopatija (gde su uključene sve potporne strukture). Iako postoje brojni znaci i simptomi povezani sa parodontalnom bolešću, možda nećete shvatiti da imate parodontopadiju.

Simptomi na koje treba obratiti pažnju su:

  • Desni koje imaju tendenciju da lako krvare, posebno prilikom pranja
  • Desni koje su osetljive
  • Prisutno crvenilo desni
  • Prisustvo parodontalni džepovi
  • Konstantan loš zadah ili loš ukus u ustima
  • Labavi zubi

Parodontalna bolest može dovesti do trajnog gubitka zuba, promene zagrižaja ili promene naleganja parcijalnih proteza. Mnoge starije osobe će izgubiti više zuba kao rezultat parodontalne bolesti nego karijesa (karijesa).

Ukoliko primetite neki od sledećih simptoma, možete zakazati Vaš termin već danas, Vaš stomatolog će tokom pregleda proveriti da li ima znakova parodontopatije.

Dental Clinic Aleksandar
Dental Clinic Aleksandar

Implantologija

Implantologija je deo savremene stomatologije koji se bavi ugradnjom zubnih implantata. Postoje različite vrste implantata. Implantati su napravljeni od titanijuma, biokompatibilnih materijala, ugrađuju se u vilicu kao zamena za prirodni zub, odnosno kao zamena za prirodni koren zuba koji nedostaje. Intervencija je bezbolna, izvodi se pod lokalnom anestezijom

Vrsta implantata koji će se koristiti zavisi od stanja kosti i posebnih želja pacijenta.

Uz pomoć zubnih implantata, problem nedostatka jednog ili više zuba, prestaje da postoji. Problem nedostatka svih zuba može se rešiti i implantatima koji preuzimaju ulogu oslonca i zamenjuju koren. Ako se pacijent pridržava uputstava za održavan

Šta je ALL ON 4?

ALL 4 koncept tretmana potpunog gubitka zuba podrazumeva ugradnju četiri implantata u kost vilice i izradu fiksnih proteza u roku od 24 sata. Ova metoda je revolucionarna zbog smanjenog broja potrebnih implantata (pre ove metode bilo je potrebno ugraditi min. 6-8 zubnih implantata za protetsku restauraciju), brzine razvoja fiksnih protetskih nadoknada i smanjenja troškova za pacijenta. U ovom trenutku je posebno važno da pacijent drugog dana nakon operacije može da povrati svoje životne obaveze sa potpunim estetskim osobinama i funkcijama žvakanja.

Snimanje zuba

Ortopantomografska tehnika (OPG) snimanja postala je standard u dentalnoj medicini te se u razvijenijim zemljama smatra nezamenjivom dopunskom tehnikom u dijagnostici pri prvom pregledu. Zbog svoje ekonomičnosti, zaštite bolesnika od nepotrebnog zračenja i same sistematičnosti dobija sve veću važnost kao dijagnostička metoda.

Ovim snimkom u potpunosti se mogu videti svi zubi zajedno sa krunom i korenima te pripadajućim strukturama. Možemo kontrolirati visinu kosti, postojanje periapikalnih procesa, cista, tumora i ostalih deformacija. Kod kvalitetnijih uređaja moguće je potpuno analizirati i položaj i eventualnu patologiju temporomandibularnog zgloba. S obzirom na to da snimka obuhvata većinu orofacijalnog područja, iz nje su vidljive i genetske anomalije, razlozi nedostajanje nekih zuba u vilicama, te povezanost zuba s upalama sinusa (koren zuba u sinusu). Pomoću posebnog prenosnog sistema slika se digitalnim putem prebacuje na računar.

Dental Clinic Aleksandar